Hot pot

Chongqing on ka kuulsa hot pot’i pealinn. Siin, Jangtse jõe kallastel, on vaese paadimehe einest kujunenud üleriigiline maiusroog. Laual on anum yin’i ja yang’i moodi kaheks jaotatud, ühes teravate vürtsidega ning teises mahe puljong, mis sisaldab kiirelt keedetud kala, kana-, lamba- ja loomaliha; seeni, taimelehti. Lisaks omavalmistatud soja-, seesamiseemneõli, mis hakitud küüslaugu ja peterselli kastmesse pistetakse ja süüakse. Vürtsise poolega tasub ettevaatlik olla, sest mitte kusagil Hiinas ei kasutata nii teravat tšillit kui Chongqingis. Hotpot’i kontseptsioon on lihtne: kõik, mis lauale-liuale pandud, tuleb enne söömist laua keskel või igaühel enda taldriku kõrval asuvas mulksuvas puljongis läbi keeta.
Siseneme söökla-taolisse hot-pot´i söögikohta, mis on kohalikke täis. Istume ja meie käes küsitakse, millist puljongit soovime. Puljongeid on küll erinevaid, kuid enam on levinud yin’i ja yang’i (Yuanyang) kujulise vaheseinaga eraldatud kastrul ja selle me ka valime. Kõik selgitustöö käib muidugi käte abiga. Mitte keegi ei räägi inglise keelt. Üllatuslikult lahked ettekandjad kutsuvad meid taharuumidesse, et saaksime ise söögipoolise välja valida. Uhh, millised aroomid siin valitsevad. Mul hakkab kergelt iiveldama. Võtame kahte sorti liha, mingid oalised ja midagi, mis paistab välja, nagu liha...kuid on hiljem süüest vist ikka nagu soolikad. Igaljuhul, kõik tundub söödav.
Viskame järjest kõik keevasse puljongisse. Selleks, et mõne minuti pärast paluke igas mõttes tulisest veest kätte saada, peab olema ka vilunud söögipulkade kasutaja – isegi väikeses potis kipub lihatükk kaotsi minema ja keevas vedelikus mööda põhja ringi rändama. Olgu ka öeldud, et Chongqing on Hiinas tuntud ka kui kõige teravamat tšillit kasutav piirkond. Meie kastame tśillipiprasesse puljongisse vaid serva tervest lihatükist. Ja kõik maitseb imehea.
Söögielamuse võib tõesti kokku võtta kui eraldi sündmuse või elamusena, sest tegelikult pole esialgne pilt, mis söögilaua taha jõudes vastu vaatab, just eriti isuäratav, seda ikka oma tooreste liha- ja organitükkide pärast. Kuid kui satute Hiina uusimasse ja kõige kiiremalt arenevasse hiidlinna, on rangelt soovitatav roog ära proovida. Meie proovisime ja jäime väga rahule.
Hot-pot´i dinner võib maksma minna 4-380 eur. Meie maksame 154 jüääni ehk umbes 20 eurot. On see nüüd hot-pot´ist või millestki muust - minu kaaslasel hakkab öösel halb ja vaeseke veedab kõvasti aega tualetis. Kuna mina sõin täpselt sama sööki, võib tegemist olla ka vürtside üleküllusega. Mina nimelt hoidun igasugustest vürtsidest, E aga on nautinud kõiksugu suupõletajaid.

Veelkord sõnavabadusest. Eile vaatasime CNN-i uudiseid. Uudised uudisteks (põhiteema on USA presidendivalimised). Juttu tuli Hiina korruptsioonist...ja äkki oli televiisoril pilt eest läinud. Paar minutit sahisevat ekraani ja siis tuli pilt tagasi. Juba uute uudistega. Põnev, mis?!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar